Consiliul Fiscal: 60% din evaziunea fiscală este generată la TVA

Doua treimi din evaziunea fiscală este generată de Taxa pe Valorea Adăugată (TVA), iar timp ce contribuțiile sociale contribuie cu circa 24% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de„muncă la negru”.

Potrivit calculelor Consiliului fiscal pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), evaziunea fiscală are o dimensiune foarte ridicată în România, reprezentând 13,8% din Produl Intern Brut (PIB), în anul 2012. “Dacă România ar
colecta impozitele şi taxele pe care le are la maxim, ar avea
venituri bugetare ca procent din PIB peste media europeană”, se arată în cel mai recent raport al Consiliului Fiscal, instituţie independentă, înfiinţată prin legea responsabilităţii fiscal-bugetare şi compusă din 5 membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare supuşi unor criterii stricte de eligibilitate.
Potrivit instituţiei, aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată aşadat la TVA, în timp ce contribuțiile sociale contribuie cu circa 24% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de „muncă la negru” (salariaţi în economia subterană). “O reformă profundă a administrării taxelor şi impozitelor în România ţintită în direcţia creşterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesară”, se mai arată în raportul Consiliului Fiscal.
Sursa: Consiliul Fiscal

September 16, 2013

70.000 de euro pentru tinerii care îşi deschid o afacere în mediul rural

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) acordă tinerilor care vor să îşi deschidă o afacere în mediul rural 70.000 de euro, a declarat Nicolae Popa, director general adjunct Implementare Tehnică din cadrul instituţiei.
„Avem în vedere acordarea a 70.000 de euro pentru tinerii care vin în mediul rural pentru dezvoltarea unei afaceri. Noi preconizăm ca în perioada următoare să mărim această sumă să vină în ajutorul tinerilor care vin în mediul rural“, a spus Nicolae Popa.
Sprijinul acordat tinerilor care dezvoltă un business la ţară a fost în perioada 2007- 2013 de 40.000 de euro. Au fost astfel finanţate în intervalul amintit 12.425 de proiecte cu o valoare de 308,8 milioane de euro.
Numărul total al proiectelor primite pe măsura pentru sprijinirea tinerilor a fost de 22.494, în valoare de 630 de millioane de euro.
Sursa: Adevărul

September 10, 2013

Boştină şi Asociaţii câştigă la ICSID arbitrajul de 21 de milioane de euro pentru statul român contra PWT WASSER UND ABWASSERTECHNIK GmbH

Casa de avocatură Boştină şi Asociaţii a câştigat la Curtea de Internaţională de Arbitraj disputa pe care Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare (actualmente Ministerul Fondurilor Europene – Direcţia Generală Mecanisme şi Instrumente Financiare Nerambursabile) o avea cu firma germană PWT WASSER UND ABWASSERTECHNIK GmbH referitor la un contract având ca obiect “Reabilitarea staţiei de Tratare a Apelor Uzate Timişoara”, încheiat între cele două părţi la data de 19 octombrie 2004 şi finanţat prin programul de preaderare ISPA, dispută cu o miză de peste 21 de milioane de euro.
Prin decizia din 12 August 2013, tribunalul arbitral a respins ca neîntemeiată solicitarea PWT de a obliga OPCP la plata sumei de 18,1 milioane de euro, respingând ca neîntemeiată şi cererea companiei de extindere a perioadei de execuţie. De asemenea, PWT a fost obligată să plătească OPCP suma de aproximativ 3.3 milioane de euro plus dobânda legală calculată conform legii române, de la data comunicării hotărârii.
Sursa: Boştină şi Asociaţii

September 5, 2013

45 de firme pe zi au intrat în insolvenţă în primele şapte luni ale acestui an

Puţin peste 9.600 de firme au intrat în insolvenţă în primele şapte luni ale acestui an, adică 45 de companii pe zi, cu 5,37% mai puţine comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
În luna iulie au fost înregistrate 1.440 de dosare de insolvenţă. Numărul de insolvenţe din iulie este mai mare faţă de cel din luna iunie, când 1.119 de firme au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile.
Braşov, Dolj se menţin în fruntea topului judeţelor cu cele mai multe insolvenţe în acest an, cu 933 (în creştere cu 48% faţă de 2012), respectiv 934 (+27%), urmate de Bucureşti cu 712 (-7%). Cele mai puţine insolvenţe au fost consemnate în judeţul Călăraşi – 23 de cazuri şi Harghita – 33 de cazuri în acest an.
Cele mai multe firme care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din comerţ, peste 3.000 intrate în insolvenţă, dar şi cele din industria prelucrătoare – 1.130 şi construcţii – 1.263 În acelaşi interval a fost suspendată activitatea a 14.138 de firme, cu 5,2% mai puţine decât în perioada ianuarie-iulie 2012.
La sfârşitul lunii iulie erau active peste un milion de firme, în acest an fiind înmatriculate 83.694 de societăţi, în scădere cu 3,27% faţă de anul trecut.
Cele mai multe firme înmatriculate în acest an sunt în domeniul comerţului, respectiv 22.798, în creştere cu 9% faţă de 2012. Un număr mare de înmatriculări a fost consemnat şi în domeniul agriculturii, silviculturii şi pescuitului (19.378) şi cel al activităţii profesionale, ştiinţifice şi tehnice (7.069).
Sursa: Adevarul

September 2, 2013

Powered by Cloud Business Services