Taxă de cinci ori mai mare pentru vehiculele agabaritice care tranzitează România

Taxa pe care trebuie să o plătească vehiculele agabaritice care tranzitează România creşte de cinci ori, la 1.000 de euro pe cursă.
Vehiculele rutiere de mari dimensiuni sau cu încărcături foarte mari înmatriculate în alte state care tranzitează România vor plăti o taxă de autorizare acces la reţeaua de drumuri de interes naţional de 1.000 de euro/cursă faţă de 200 de euro, se arată într-un document publicat vineri în Monitorul Oficial. Măsura va intra în vigoare la 14 septembrie.
Tarifele suplimentare de utilizare a drumurilor de interes naţional se aplică pentru vehiculele rutiere a căror masă totală maximă admisă, masă maximă admisă pe axe şi/sau ale caror dimensiuni maxime admise de gabarit depăşesc limitele prevăzute de lege, se arată în Ordinul nr. 568 din 19 iulie 2010 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţionala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Potrivit Ordinului nr. 290 din 17 iunie 2013, tariful suplimentar pentru autorizare acces la reţeaua de drumuri de interes naţional era de 200 de euro pe cursă.
Tariful pentru autorizarea accesului la reţeaua rutieră se aplică în punctele de trecere a frontierei pe sensul de intrare în Romania şi pe sensul de ieşire din România, pentru vehiculele de transport mărfă sau persoane, înmatriculate în alte state, care sunt supuse autorizării, se mai arăta în documentul citat de HotNews.ro.
Documentul de acces la reţeaua rutieră din România nu trebuie prezentat dacă transportul se încadrează în una dintre gratuităţile prevăzute de lege. Tariful este valabil pentru fiecare cursă, având o singură intrare în şi/sau ieşire din România, în functie de tipul de trafic efectuat. Tariful achitat la intrarea în România rămâne valabil şi la ieşirea din România, indiferent de tipul de trafic efectuat.
Tariful nu se aplică pentru vehiculele fără încărcătură, nou-achiziţionate din afara României şi care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului, fapt dovedit prin documente speciale, dintre care un exemplar, în copie, se reţine de către personalul CNADNR din punctul de frontieră.
Tariful se aplică pentru vehiculele rutiere cu încărcătură, nou-achiziţionate din afara României şi care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului, fapt dovedit prin documente specifice, se precizează în Ordinul publicat vineri în Monitorul Oficial.

Sursa: Adevărul

September 2, 2013

Powered by Cloud Business Services